آخرین اخبار
کد مطلب: 102315
نگاهي به جنگل‌هاي بلوط در استان‌هاي زاگرس‌نشين
درختان بلوط چهارمحال و بختياري ذغال مي‌شوند
تاریخ انتشار : 1394/04/08 12:26:17
نمایش : 2197
توليد ذغال از درختان بلوط و قاچاق چوب درختان توسط سودجويان ازجمله مهمترين معضل‌ها در نابودي جنگل‌هاي بلوط زاگرس در چهارمحال و بختياري به شمار مي‌رود.
به گزارش  سلام لردگان؛‌ به نقل از مهر، استان چهارمحال و بختياري يکي از استان هايي به شمار مي رود که داراي جنگل هاي گسترده بلوط است.

اين استان يک ميليون و ۶۵۳ هزار هکتار وسعت دارد که از اين ميزان يک ميليون و ۴۰۰ هکتار عرصه منابع طبيعي است که از کل وسعت اين استان يک ميليون و ۹۳ هزار هکتار عرصه مرتعي و ۳۰۷ هزار هکتار عرصه جنگلي است.

جنگل هاي استان چهارمحال و بختياري در گروه جنگل هاي جنوب غرب و غرب کشور قرار مي گيرند. بخش زيادي از جنگل هاي اين استان در پنج منطقه بازفت، اردل، ناغان، لردگان، دوراهان، و فلارد قرار گرفته اند. جنگل هاي اين استان در حدود ۳۰۷ هزار هکتار به صورت نواري از کوه هاي بازفت در شهرستان کوهرنگ آغاز و به سمت کوه هاي فلارد در شهرستان لردگان کشيده مي شوند. پوشش بيشتر جنگل هاي اين استان بلوط است.

عوامل تخريب بسياري در خصوص زوال درختان بلوط در جنگل هاي استان چهارمحال و بختياري وجود دارد که مهمترين انها عبارتند از خشکسالي، ورود آفتها مانند آفت هاي چوب خوار، بريده شدن درختان براي توليد ذغال توسط سودجويان، استفاده جنگل نشينان از چوب درختان بلوط براي توليد حرارت و... است.

خشک شدن درختان بلوط

در اين ميان بريده شدن درختان جنگل براي قاچاق و توليد ذغال مهمترين معضل در استان چهارمحال و بختياري به شمار مي رود که که تاثير بالايي در نابودي جنگل هاي بلوط استان دارد.

 از ديگر معضل هاي تخريب جنگل هاي بلوط استان مي توان به استفاده بيش از اندازه جنگل نشينان از چوب درختان بلوط براي توليد انرژي اشاره کرد.

در ميان جنگل ها اين استان روستاهاي کوچک بسياري وجود دارد که مردم در آنها زندگي مي کنند.

بسياري از اين جنگل نشينان به علت سخت گذر بودن محل روستايشان امکان داشتن گاز طبيعي را ندارند و به راحتي نمي توان به اين روستاها گاز رساني کرد. بيشتر اين مردم از درختان جنگل براي ايجاد گرما براي مصارف خود مانند آشپزي، گرم کردن آب و استحمام و... استفاده مي کنندکه يکي از مهمترين عامل هاي تخريب جنگل ها به شمار مي رود.

پديده زوال و خشکي درختان بلوط جنگل هاي زاگرس از حدود شش سال پيش(۸۸ -۸۹) در جنگل هاي زاگرس آغاز شد

نايب رئيس انجمن محيط زيستي تسنيم و کارشناش منابع طبيعي در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: پديده زوال و خشکي درختان بلوط جنگل هاي زاگرس از حدود شش سال پيش(۸۸ -۸۹) در جنگل هاي زاگرس آغاز شد.

هومان خاکپور گفت: اين پديده ابتدا در استان هاي غربي کشور مانند ايلام آغاز شد و به مرور استان هاي ديگر زاگرس را تحت تاثير قرار داد و استان چهارمحال و بختياري را نيز تحت تاثير قرار داد.

وي افزود: ميزان آسيب جنگل هاي بلوط در استان هاي ايلام و فارس به مراتب بيشتر از استان هاي ديگر زاگرس نشين است.

وي گفت: اين پديده يک پديده ثانويه است که در پي عوامل مختلفي ايجاد شده است و جنگل را تحت تاثير قرار داده است. در برسي علل وقوع خشکي مشخص شده است که ضعف اکولوژيکي بر کل جنگل ها حاکم شده است و سبب شده است که جنگل ها به سمت خشکي بروند.

اين کارشناس منابع طبيعي گفت: نوع مديريت و نوع بهره برداري و فشارهايي که بر جنگل مي آيد موجب ضعيف شدن گونه هاي درختي بلوط شده است و ضعيف شدن درختان جنگل موجب قدرت گرفتن آفات و بيماري هاي پنهان در جنگل شده است.

وي تصريح کرد: با ضعيف شدن درختان بلوط و ديگر درختان جنگل، جمعيت آفات افزايش پيدا کرده و موجب درگير شدن درختان با آفات شده است.

خاکپور در ادامه با اشاره به اينکه چراي بيش از حد دام در جنگل ها و نوع بهره برداري ها و زراعت در جنگل هاي از عامل هاي مهم ضعيف شدن جنگل ها به شمار مي رود، اظهار داشت: همه اين عوامل موجب شده است که جنگل هاي زاگرس به سمت ضعف و ناتواني پيش بروند.

حدود ۴۰ هزار هکتار از درختان بلوط اين استان تحت تاثير پديده خشکي قرار گرفته اند

نايب رئيس انجمن محيط زيستي تسنيم گفت: آفت ها هميشه در جنگل ها هستند و هنگامي که جنگل شاداب و داراي توان است جمعيت آنها کم مي شود، ولي در حال حاضر که بر اساس فشار هاي متحمل شده بر روي جنگل هاي زاگرس جمعيت انها افزايش پيدا کرده است و در پي تکثير تصاعدي در حال از بين بردن درختان بلوط هستند.

خاکپور عنوان کرد: هم اکنون در حدود ۴۰ هزار هکتار از درختان بلوط اين استان تحت تاثير پديده خشکي قرار گرفته اند.

وي بيان کرد: راهکار اساسي براي جلوگيري از خشک شدن درختان بلوط زاگرس اين است که عواملي که باعث ناتواني وضعف اين درختان شده اند را از ميان برداريم و به جنگل ها استراحت بدهيم تا شرايط شادابي جنگل ها دوباره احيا شود.

بلوط

ورود دام به جنگل و ايجاد شخم و شيار در جنگل موجب جلوگيري از زادآوري طبيعي عرصه جنگلي مي شود و همين امر نمي گذارد که جنگل خودش را احيا کند و به مرور زمان و از بين رفتن درختان کهنسال، عرصه جنگلي لخت و بدون درخت مي شود.

مدير کل منابع طبيعي و آبخيز داري استان چهارمحال و بختياري در اين خصوص به خبرنگار مهر گفت:  در استان چهارمحال و بختياري ۳۰۷ هزار هکتار عرصه جنگلي داريم که نوع درخت اين جنگل ها درخت بلوط است.

علي محمدي مقدم با اشاره به عوامل تخريب جنگل در استان چهارمحال و بختياري، اظهار داشت: چراي دام و تصرف عرصه جنگلي براي کشاورزي در جنگل هاي يکي از عومل تخريب جنگل هاي استان به شمار مي رود.

وي افزود: ورود دام به جنگل و ايجاد شخم و شيار در جنگل موجب جلوگيري از زادآوري طبيعي عرصه جنگلي مي شود و همين امر نمي گذارد که جنگل خودش را احيا کند و به مرور زمان و از بين رفتن درختان کهنسال عرصه جنگلي لخت و بدون درخت مي شود.

وي با اشاره به مهمترين عامل تخريب جنگلها در اين استان، بيان کرد: عده اي سودجو به علت بيکاري يا منافع سودجويانه اقدام به قطع درختان بلوط جنگل و حمل قاچاق آنها مي کنند که اين کار بيشتر براي توليد ذغال است.

وي اظهار داشت: بيشترين تاوان منابع طبيعي در حوزه تخريب جنگل ها از ناحيه همين افراد سودجو و قاچاق چوب درخت بلوط است و بيشترين برخورد فيزيکي ماموران و يگان حفاظت منابع طبيعي که منجر به مصدوم شدن مي شود نيز ناشي از همين امر است.

مدير کل منابع طبيعي و آبخيز داري استان چهارمحال و بختياري با اشاره به اينکه ورود تجهيزات ارتباطي نقش مهمي در افزايش قاچاق چوب درختان در اين استان داشته، گفت: سودجويان ابتدا وارد عرصه هاي جنگلي مي شوند و درختان بلوط را مي برند و سپس بارگيري مي کنند و ابتدا يک خودرو خالي در مسير حرکت به استان هاي همجوار حرکت مي کند و جاده را از وجود نيروهاي حفاظتي منابع طبيعي و نيروي انتظامي برسي مي کند و اگر جاده امن بود با تجهيزات ارتباطي مانند موبايل به خودرو حمل کننده چوب يا ذغال اطلاع مي دهد وبيشترين هزينه هاي منابع طبيعي در راستاي از بين رفتن جنگل ها در همين حوزه است.

يگان حفاظت منابع طبيعي استان بايد تقويت شود و نيرو هاي جديد و جوان در بدنه آن قرار گيرد

وي بيان کرد: يگان حفاظت منابع طبيعي استان بايد تقويت شود و نيرو هاي جديد و جوان در بدنه آن قرار گيرد.

علي محمدي مقدم يادآور شد: هم اکنون در استان به ازاي هر ۱۵ هزار هکتار يک نيروي حفاظتي وجود دارد که استاندارد حفاظتي جنگل ها اين است که به ازاي هر دو هزار هکتار يک نيروي حفاظتي وجود داشته باشد و همين امر موجب شده است متخلفين سوء استفاده کنند و به تخريب جنگل و نابودي درختان بلوط بپردازند.

مدير کل منابع طبيعي و آبخيز داري استان چهارمحال و بختياري در ادامه با اشاره به اينکه يکي از مهمترين عامل هاي ديگر تخريب جنگل ها استفاده جنگل نشينان و عشاير از چوب درختان بلوط براي ايجاد حرارت و انرژي است، ادامه داد: در بسياري روستاهاي جنگل نشين امکان گاز کشي وجود ندارد و همين امر بهانه اي براي مردم اين منطقه شده است که از درختان جنگل براي ايجاد حرارت و انرژي استفاده کنند.

وي گفت: در اين راستا منابع طبيعي اقدامات قابل توجهي مانند ايجاد شعبه هاي توزيع نفت داير کرده و همچنين استفاده از انرژِي ها نو دراين روستا ها براي توليد انرژي و کاهش بريده شدن درختان از ديگر اقدامات بوده است.

علي محمدي مقدم ادامه داد: هم اکنون به همت منابع طبيعي و همچنين خود جنگل نشينان آبگرمکن هاي خورشيدي در اين روستاها نصب شده است که نقش مهمي در کاهش استفاده از درختان براي گرم کردن آب داشته است.

وي گفت: از ديگر اقدامان منابع طبيعي گشت يگان هاي حفاظت در جنگل ها و شناسايي کوره هاي ذغال و تخريب انها است.

خبرنگار: سيد محمد رضا موسوي

 

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس